Κοτόπουλο με πάπρικα και ρύζι


Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στο max. του γκριλ.
Ετοιμάζετε το ρύζι: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνετε τα 25 γρ. βούτυρο. Ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό. Κλείνετε την κατσαρόλα και την βάζετε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.

Ψήνετε τα αμύγδαλα: Σε ένα ταψί απλώνετε 1-2 χαρτιά κουζίνας και πάνω τους ρίχνετε τα αμύγδαλα για να κρατήσει το χαρτί το λάδι που θα βγάζουν καθώς ψήνονται. Το τοποθετείτε στη προτελευταία θέση του φούρνου και τα παρακολουθείτε -είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν και να καούν. Περίπου στα 2 λεπτά τα βγάζετε, τα γυρνάτε ένα-ένα απ' την άλλη και τα ξαναβάζετε για άλλα 1-2 λεπτά, πάντα παρακολουθώντας τα. Τα βγάζετε και τα κρατάτε σε μπολ για να προστεθούν στο έτοιμο ρύζι.

Στα 15 λεπτά βγάζετε το καπάκι από το ρίζι (συνήθως θέλει 20 λεπτά βράσιμο συνολικά). Βάζετε αλάτι, πιπέρι και ρίχνετε τα υπόλοιπα 25 γραμ. βούτυρο, ανακατεύετε, κλείνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα αμύγδαλα, κρατώντας μερικά για το σερβίρισμα. Το αφήνετε για 3-4 λεπτά να δέσει.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Ο φούρνος παραμένει στο γκρίλ στο 3 (maximum) . Ζεσταίνετε το μέλι και το αναμειγνύετε με την πάπρικα και το λεμόνι. Δεν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι εκτός αν σας αρέσουν πολύ αλμυρές οι γεύσεις, οπότε προσθέστε το στη μαρινάδα αλλά με μέτρο.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε στήθη κοτόπουλου αντί για μπούτια, βάλτε τα ανάμεσα σε 2 διάφανες μεμβράνες και χτυπήστε τα λίγο με το σφυρί ώστε να γίνουν περίπου ισοπαχή και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Βυθίζετε το κοτόπουλο στο μίγμα και φροντίζετε να πάει η μαρινάδα παντού. Απλώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω σε δίσκο που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο. Ένα τέταρτο πριν σερβίρετε, τα βάζετε στο φούρνο στο 2ο ράφι από ψηλά, να απέχει 5 πόντους περίπου από το γκριλ. Τα αφήνετε για 7 λεπτά απ' τη μια πλευρά, γυρνάτε τα κομμάτια και ψήνετε άλλα 7 λεπτά από την άλλη.
Σερβίρισμα: Ιδανικά μόλις είναι έτοιμο (αν γίνει πριν και ξαναζεσταθεί μπορεί να στεγνώσει). Σ' αυτή τη περίπτωση καλύτερα να το βγάλετε 2 λεπτά πριν απ' τον φούρνο και την κατσαρόλα αντίστοιχα για να υπάρχει το περιθώριο να ξαναζεσταθεί μαλακά. Βάζετε το ρίζι σε τσέρκι, στο πιάτο και δίπλα το κοτόπουλο. Μπορεί να συνοδευτεί επίσης από λαχανικά στον ατμό όπως μπροκολάκια και μίνι καροτάκια, που θέλουν 4 λεπτά σε βραστό νερό για να μείνουν al dente. Έτοιμα τα μπουτάκια κοτόπουλου να κερδίσουν τους καλεσμένους σας.

Υλικά (για 2 άτομα)
για το κοτόπουλο
3 κ.σ. μέλι
3 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
χυμό από ½ λεμόνι
6 μπούτια κοτόπουλου (ή 2 στήθη, αν προτιμάτε)
αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα σας

για το πιλάφι (2 άτομα)
1 φλ. ρύζι parboiled μακρύκοκκο
1 λτ. ζωμό κοτόπουλου (ή 1 κυβάκι ψυγείου)
2 φρέσκα κρεμυδάκια ψιλοκομμένα
25 + 25 γραμ. βούτυρο
½ φλυτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε